Użyźnianie gleby

Dzisiaj, gdy na polskim rynku zaczynają dominować produkty nafaszerowane niezdrowymi, chemicznymi składnikami, coraz częściej wracamy z nostalgią do tego, co naturalne. Szczególnie tęskni się nam za swojskimi warzywami i owocami, wyhodowanymi naturalnymi sposobami. Ale tych jest niemal jak na lekarstwo. No chyba, że mamy własny ogród lub działkę i tam zajmujemy się uprawą roślin.
Żyzność gleby
Jeśli marzą się nam naprawdę zdrowe warzywka czy owoce, powinniśmy pamiętać, że ich jakość zależy nie tylko od tego, czy używamy nawozów sztucznych, ale też od żyzności gleby. A ta niestety z roku na rok spada. Pamiętać należy, że rośliny dla wzrostu pobierają z ziemi najcenniejsze jej składniki. Ona sama natomiast traci je i z czasem staje się jałowa. Na szczęście istnieją skuteczne i naturalne sposoby, aby przywrócić jej żyzność. Użyźnianie gleby wcale nie jest procesem skomplikowanym. Odbudowa próchnicy wymaga jednak pewnej wiedzy. A jej podstawą jest odpowiednia pielęgnacja podłoża. I tak użyźnianie podłoża należy zacząć od mniej skrupulatnego usuwania liści, resztek skoszonej trawy, czy nawet chwastów. Pozostawienie ich aż do rozkładu na ziemi to najlepsze i najzdrowsze użyźnianie gleby. Zebrane natomiast odpadki naturalne można składować i dopiero po wytworzeniu kompostu rozkładać na ziemię. Ale i to nie wszystko. Aby użyźnianie gleby było jeszcze skuteczniejsze, należy pamiętać też o wapnowaniu. Proces ten pozwala zachować glebie jej gruzełkowatą strukturę. Ta natomiast jest gwarantem optymalnej wilgoci , bez której w glebie nie mogłyby rozwijać się żadne dobre bakterie.
Użyźnianie podłoża to obowiązek każdego posiadacza działki czy ogrodu. Bo jeśli na co dzień korzystamy z dobrodziejstw ziemi, nie możemy pozostawać wobec niej dłużni. Dbajmy o nią. Skoro to ona nas karmi, dając nam to, co z natury najlepsze, nie zapominajmy, aby się o nią troszczyć. Tym bardziej, że nie wymaga to od nas zbyt wielkich nakładów finansowych. A i czasowo też nie jest to zajęcie szalenie absorbujące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*